Her kan du lære de mange dagpengeregler at kende.
Her kan du læse om, hvad du skal gøre for at få dagpenge som nyuddannet, hvordan du er stillet som nyuddannet, hvad du skal gøre hvornår.
Listen over, hvad du skal huske at gøre, når du er nyuddannet finder du nederst på denne side.
Du går fra dimittendsats til en beregnet, individuel sats, når du har haft arbejde i mindst tre måneder. Det er desuden et krav, at der skal være gået mindst 6 måneder efter, at du har opnået retten til dagpenge.
Dimittendsatsen er afhængig af, om du har forsørgerpligt. Det betyder, at hvis du har forsørgerpligt får du 82 pct af den højeste dagpengesats. Hvis ikke du har forsørgerpligt får du 71,5 pct af højeste dagpengesats.
Hvis du har forsørgerpligt kan du få 15.844 kr. om måneden. Hvis du ikke har forsørgerpligt er beløbet 13.815 kr. om måneden
Som deltidsforsikret med forsørgerpligt modtager du 10.562 kr. om måneden, mens satsen er på 9.096 kr. om måneden, hvis du ikke er forsøger.
Hvis der er mindre end 12 måneder tilbage af din elevtid, bør du vente med at melde dig ind, til du har afsluttet din uddannelse. Herefter vil du blive meldt ind efter reglerne for nyuddannede (se ovenfor).
Du kan blive optaget efter reglerne for lønmodtagere, hvis du er elev på en godkendt uddannelse, har mindst 12 måneder tilbage af din elevtid og er i praktik på optagelsestidspunktet. Dermed kan du få dagpenge fra den første ledige dag efter, at du er blevet udlært. Du skal dog opfylde de øvrige betingelser for ret til dagpenge.
Du kan få beregnet en individuel dagpengesats på 90 % af den elevløn, du har fået de sidste 3 måneder, dog maksimum 19.083 kr. om måneden for fuldtidsforsikrede og 12.722 kr. om måneden for deltidsforsikrede.
Hvis du melder dig ind 12 måneder før, du bliver udlært, skal du sende en indmeldelsesblanket til Min A-kasse sammen med din sidste månedslønseddel.
Husk at der skal være mindst 12 måneder tilbage af din læretid, når vi modtager din ansøgningsblanket.
Hvis du melder dig ind som dimittend, skal vi have modtaget din ansøgningsblanket senest 14 dage efter, du har afsluttet din uddannelse. Meld dig ind her.
Du skal være opmærksom på, at selvom gymnasiale og erhvervsgymnasiale uddannelser kan give dig ret til SU, er det ikke uddannelser, som giver erhvervskompetence.
Det betyder, at en studentereksamen, en HH-uddannelse samt ligestillede uddannelser desværre ikke give adgang til optagelse på dimittendvilkår (vilkår som nyuddannet) i en a-kasse.
For at få ret til dagpenge, skal du have bestået og afsluttet en uddannelse (gælder ikke gymnasiale uddannelser), der er normeret til mindst 18 måneder.
Husk, at selvom du i praksis har sidste eksamen efter 17 måneder eller mindre, er din uddannelse ifølge a-kassereglerne først afsluttet efter de 18 måneder.
Vær opmærksom på, at hvis du søger om optagelse som dimittend, skal du betale kontingent til Min A-kasse fra den første i den måned, hvor du afslutter din uddannelse. Husk, at afslutningstidspunktet kan være lidt anderledes i din og vores optik, ring endelig, hvis du er i tvivl om noget.
Hvis du afslutter din eksamen, men planlægger at læse videre, kan du søge om at få forlænget dit studiemedlemskab i Min A-kasse. Det kræver blot, at du i forvejen lever op til at blive fritaget for kontingent. Husk, at din uddannelse skal være normeret til mindst 18 måneder.
Hvis du skal læse videre og fortsat gerne vil kontingentfritages, skal du udfylde blanket AK040.
Herunder kan du downloade “Dagpengekompasset for studerende og nyuddannede” – rettet mod dig, der er studerende, nyuddannet eller snart bliver det.
Som nyuddannet står du med en masse dugfrisk viden fra læringsbænken – og ikke mindst mod på og lyst til at bruge din viden i praksis. Alligevel oplever mange, at det kan være vanskeligt at lande det første job. Derfor anbefaler Min A-kasse bl.a. at benytte sig af muligheden for at komme i virksomhedspraktik. Her kan du høre, hvorfor Ilse, jobkonsulent i Min A-kasse, synes, at det er en god idé, hvordan det foregår, og hvor længe du kan være i virksomhedspraktik.
Det kan synes svært at få foden indenfor på jobmarkedet, når man er nyuddannet. I denne video giver Sune Rehhoff, medlem af Min A-kasse, dig gode råd til, hvordan du kan gribe jobsøgningen af, og hvilke muligheder du har som medlem af Min A-kasse.
Her kan du lære de mange dagpengeregler at kende.
Hvordan lander du (dit første) job? Få gode råd her.