Hvad betyder et halvt år i joggingtøj for din motivation?

I dette interview med job og karriererådgiver Sally Lakolk kan du blive klogere på, hvad der sker med os, når jobsøgningen ikke lykkes og den ene dag som ledig tager den anden.

Da Sally Lakolk for år tilbage sad i en ny stilling som jobkonsulent, havde en god kollega en historie, han ofte fortalte:

Kollegaens fortælling var en personlig oplevelse. Han var tidligere selv blevet ledig for første gang i sit liv og ringede derfor til en gammel ven, som også var uden job og havde været det længe. Kollegaen så for sig, hvordan de to venner skulle hygge med kaffe og måske træne sammen. Kammeraten ville da også rigtig gerne mødes, men da en konkret dag kom i spil, trak han i land. Han skulle på posthuset den dag…

– Grunden til, at jeg har brugt min kollegas fortælling mange gange siden i mit arbejde med ledige medlemmer, er, at jeg har set det her mange gange. Når man når op på 7-8 måneders ledighed, og ikke har haft opture eller hul igennem til arbejdsmarkedet, rammes man af en form for mathed og passivitet, som gør, at selv en lille, triviel ting som at gå på posthuset opleves som en hel dagsrejse. Min kollegas ven ville gerne mødes med ham. Han havde bare kun energi til at gøre én ting den dag. Og her er det ekstremt vigtigt, at man tydeliggør overfor den enkelte ledige, at det ikke er ham eller hende, der er noget galt med, fortæller Sally, der supplerer med en anden og lidt mere positiv vinkel på problematikken:

– Jeg sad med en kvinde, der efter barsel havde været ledig i otte måneder – og modløsheden hos hende var meget tydelig. Jeg spurgte hende om, hvad hun fik tiden til at gå med. Hun svarede, at al hendes tid gik med jobsøgning og at familien fyldte resten. Og at hun havde dårlig samvittighed hele tiden, fortæller Sally.

Sally spurgte hende så om, hvad hun ville lave, hvis hun vidste, at hun skulle starte i et job om en måned.

– Hun blev helt tændt og fortalte om alle mulige hobbyer, hun savnede at kunne bruge tid på. Træning, strikketøj, bagning, sund mad og så videre. Pludselig var det som om, der lå noget liv og gnist gemt i kvinden. Og det er det, der sker hos os mennesker, når vi ikke bare kan udsætte tingene til i morgen. Vi får energien tilbage – hvorimod dag efter i dag i joggingtøj dræner motivationen, fortæller Sally.


Biologien modarbejder os

Psykologisk forskning med basis i biologi viser nemlig, at den menneskelige hjerne fra naturens side ikke er designet til at blive ved med at foretage en handling, hvis den ikke skaber resultater. Når den samme bunke sten vælter hver gang, du bygger den op, er hjernen ”programmeret” til at sige: drop det!

Derfor arbejder de fleste ledige intenst og optimistisk på at finde et job i starten af deres ledighedsperiode. Og kommer du fx til samtaler regelmæssigt, vil du kunne forlænge den intensive periode, fordi du oplever, at ”det virker”:

– Men hvis det ikke lykkes, og du føler, at du bare sender ansøgninger ud i intetheden, vil din motivation automatisk gå ned og en form for passivitet sætte ind. Og efter lang tids ledighed og mange afslag, forsvinder den af helt naturlige grunde – for vi er faktisk designet til at miste modet, og det skal man være meget opmærksom på, når man taler med ledige på dette stadie, forklarer Sally.


Hvad kan man gøre ved det?

Der er selvfølgelig forskel på, hvordan den enkelte tackler sin ledighed og forskel på, hvordan den er opstået. Er man nyuddannet, deler man dette med andre nyuddannede, og det er normalt, at der kan gå lidt tid inden man lander det første job. Er man derimod blevet fyret fra et arbejde, man var glad for, påvirker det én på en helt anden måde og man er alene med følelsen – men fælles for alle typer ledighed er, at der findes greb, der kan forbedre både jobsøgningen og privatlivet:

 – Jeg forsøger altid at få et medlem til at holde op med at have dårlig samvittighed. Og jeg forklarer, at livet som ledig indeholder andet end jobsøgning, siger Sally Lakolk: -Det er også vigtigt, at privatlivet fungerer, og at der er tid til ens hobby, motion, venner og familie. Ellers ender alle i det sorte hul på et eller andet tidspunkt.

Derfor giver Sally altid det samme råd: sæt struktur på din hverdag, så du ved, hvornår du arbejder med jobsøgning og hvornår du har ”fri”. Sørg for ikke at droppe det, du normalt gør: træning, kultur, venner osv. – på den måde hænger jobsøgningen ikke over dig som en skygge, og du oplever, at du faktisk har en tilværelse og et ordentligt liv at stå op til hver dag, selv om ledighed altid er udfordrende.

Kilder: Einar Baldvin Baldursson